maanantai 24. lokakuuta 2011

Sacherkakku

Original Sacher-Torte on Hotel Sacherin rekisteröity tavaramerkki. Vieläkään ei kuitenkaan ole täysin varmaa kenellä se alkuperäinen resepti oikein onkaan hallussaan. Näin sanoo HS  :

 " Yhden tarinan mukaan Sacher itse jätti alkuperäisen reseptinsä Kohlmarktilla sijaitsevaan Demelin konditoriaan, joka oli aikoinaan keisarillinen hovihankkija. Toinen tarina kertoo, että kakun keksijän pojanpoika Franz Sacher nuorempi myi alkuperäisen sacherkakun reseptin Demelille.
Hotelli Sacherin ja leipomo Demelin riita sacherkakun alkuperäisyydestä jatkui vuosia ja vei oikeuteen. Café Sacher voitti seitsemän vuoden oikeudenkäynnin 1965 ja myy edelleen Original Sachertortea."On hyvin wieniläistä kiistellä kakun alkuperäisyydestä, mutta ei sillä ole meille merkitystä", Demelin toimitusjohtaja Petra Gold kertoo. Gold huomauttaa, että heillä aprikoosihillo on heti suklaakuoren alla, kun Hotel Sacherissa hillo on täytteen keskellä."



 Tälläinen tausta siis Sacherkakulla. Anopilla on tänään juhlapäivä ja sen kunniaksi hän toivoi Sacherkakkua. Sacherpohjia ei yleensä kostuteta mutta tämäkin taitaa olla enemmänkin resepti- ja mielipidekysymys.  Jotkut haluavat kostuttaa kakun kuin kakun ja joissakin resepteissä pohja vaan tulee niin kuivaksi,että sitä on pakko kostuttaa. Kostutukseen kannattaa käyttää rommivettä.

Pohja minulla oli tällä kertaa jo valmiina pakastimessa, viimeksi tätä kakkua tehdessäni tein kaksinkertaisen taikinan ja pistin toisen odottamaan näitä juhlia. Itse pidän enemmän korkeista kuin matalista kakuista, joten tein pohjasta reippaankokoisen ja leikkasin sen kolmeen osaan. Kostutin ihan himppasen rommivedellä ja laitoin väleihin aprikoosihilloa reilut kerrokset. Kakku päällystetään vielä mahdollisimman ohuelti hillolla kauttaaltaan, jotta saadaan huokoset peitettyä ja mahdollisimman tasainen lopputulos kuorrutuksen kanssa.

Koulussa tekemäni Sacher menossa kylmään odottelemaan kuorrutuksen valmistumista

Ganache-kuorrutuksen valmistuttua ja jäähdyttyä sopivaksi kakku laitetaan ritilälle ja kuorrute kaadetaan kakun päälle.

Tässä mun kotisovellus

Reippaasti ohjataan parilla vedolla kuorrutetta joka puolelle ja sen jälkeen kuorrutteeseen ei enää pitäisi koskea. Kuorrutteen jähmetyttyä siihen jää rumat jäljet eikä sitä saa enää tasaiseksi, sen takia on tärkeää toimia nopeasti. Tämän jälkeen kakku vielä hetkeksi kylmään ja sitten päälle spritsataan Sacher.

Oikealla ylhäällä näkyy miten käy jos kuorrutteeseen koskee vielä liian myöhään. Kuvasta näkyy myös loistavasti,miten kirjoittamista tosiaan kannattaisi harjoitella etukäteen..

Spritsausta kannattaa harjoitella esimerkiksi leivinpaperille ennen kirjoittamista. En ole tainnut onnistua vielä kertaakaan niin,että itse olisin täysin tyytyväinen :D Ja voin sanoa,että ottaa päähän kun kakku muuten olisi hyvä mutta teksti ei kelpaa. Sitä kun ei tosiaan voi korjata enää sen jälkeen,kun se on kerran siihen spritsattu x)

 Koulussa nämäkin tehty, tuohon Sacheriin laitoin suklaalehtiä sivuihin.

Ohjeesta tulee reilu 20h kakku

Sacherpohja 

Valkuainen 250g
Sokeri 250g  


Ylläolevat vatkataan vaahdoksi


Voi 330g
Sokeri 110g
Vaniljasokeria

Voi ja sokerit vatkataan vaahdoksi


 Suklaa 300g
Keltuainen 250g
Vehnäjauho 300g

Sulata suklaa. 

Lisää suklaan joukkoon kananmunan keltuaiset. Lisää suklaaseos voi-sokerivaahtoon.
Lisää valkuaisvaahto edelliseen massaan ja sekoita. Siivilöi vehnäjauhot ja sekoita ne lopuksi käsin massan joukkoon. 


Paista pohjaa noin 180 asteessa ~45-60min.


Ganache


Kerma 120g
Vaalea siirappi 50g
sokeri 40g
tumma suklaa 200g
voi 60g


Kuumenna kerma,siirappi ja sokeri kiehuvaksi ja sekoita seos suklaan joukkoon. Lisää lopuksi voi ja sekoita seos varovaisesti tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä n.35 asteeseen. Lämpötila riippuu mm. käytetystä suklaasta, seoksen pitäisi kuitenkin olla tarpeeksi jäähtynyttä,ettei se valu suoraan reunoilta alas. Liian kovettunutta seosta taasen on vaikea saada tasaisesti levitettyä eikä se valu tarpeeksi.


Kaada ganache kakun päälle. Tarkista,että kuorrutetta on joka paikassa ja laita kylmään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti